Da li koristite platforme za poručivanje i direktnu dostavu za razvoj vašeg restorana? Evo zašto je to bitno

Današnji kupci imaju izbora na pretek kad su u pitanju načini da im se hrana dostavi na adresu, a da oni ne moraju ni slušalicu da podignu. To je sjajno, jer nema ništa gore za milenijalce i generaciju Z od toga da budu primorani da koriste telefon za ono za šta je primarno namenjen.

Svake godine nastaje sve veći broj platformi za nezavisno poručivanje koje imaju za cilj da znatno olakšaju život svim Vašim kupcima. Sam broj opcija i pristupačnih funkcija dostupnih u sklopu marketplace platformi kao što su Glovo, Wolt i drugi treba da budu dovoljni da Vas podstaknu da koristite ove usluge kako biste razvili svoj restoran ili virtuelni food brend.

Ali, da li to znači da treba da odustanete od Vaših internih planova i obustavite direktne dostave putem Vašeg sistema? Ni slučajno, zapravo bi trebalo da koristite i nezavisne platforme i Vaše direktno poručivanje kako biste omogućili Vašem restoranu da opstane i uspe na ovom izrazito kompetitivnom tržištu.

Danas ćemo se pozabaviti time kako pravilno da objedinite ove strategije i predstavićemo neke od najvažnijih prednosti i izazova koje svaki od ovih pristupa donosi.

Prednosti i Izazovi Onlajn Marketplace Platformi

Prednosti:

Postoji mnoštvo razloga zašto su onlajn marketplace platforme toliko popularne danas, kao i zašto sve veći broj ovih platformi nastaje. Za kupca, razlozi koji idu u prilog korišćenju nezavisnih dostavljačkih platformi su sasvim jasni:

Pristupačan dizajn i laka navigacija.

 • Kvalitetne slike i opisi.
 • Visok stepen poverenja i sigurnosti podataka.
 • Dodatni filteri, istorija pretraživanja, i ponavljanje porudžbina.
 • Pristojan nivo personalizacije u zavisnosti od platforme.
 • I još mnogo toga.

Sve ovo doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu, koje je krucijalno za rast i dugoročni uspeh bilo kog restorana. Ali zašto bi Vi kao neko ko vodi restoran trebalo da izgradite svoje prisustvo na ovim platformama u sklopu Vaše omni-channel strategije?

Iako korisničko iskustvo treba da bude primarni pokretač za primenu ove strategije, imajte u vidu da nezavisne dostavljačke usluge donose nekolicinu prednosti za vašu internu operaciju:

 • Imate nesmetan pristup optimizovanoj infrastrukturi date marketplace platforme.
 • Možete napraviti sopstveni onlajn „izlog“, jelovnik, kao i čitav brend veoma brzo.
 • Dobijate sveobuhvatan nezavisan sistem dostave spreman za upotrebu čim se prijavite.
 • Vaši kupci već koriste najveći broj ovih popularnih platformi i čekaju da im Vaš restoran postane dostupan tim putem.
 • Vrlo često, ljudi će otkrivati Vaš restoran na ovim platformama preko preporuka, komentara, promocija, i tome slično.

Izazovi koje treba prevazići:

I direktan sistem poručivanja, kao i svaka onlajn marketplace platforma imaju svoje inherentne prednosti, ali i izazove koje treba da prevaziđete kako biste optimizovali rad restorana. Najpre je bitno pozabaviti se ovim izazovima i učiti kako Vaš restoran može da se razvija uprkos njima, jer je važno da koristite onlajn marketplace platforme u prezasićenoj restoranskoj industriji.

Glavni izazovi koje treba da imate na umu podrazumevaju:

 • Nedostatak korisničkih podataka. Sve što se dešava u sklopu marketplace platformi tamo i ostaje, i restorani imaju ograničen uvid u korisničke podatke koje platforma prikuplja.
 • Nezavisne dostavljačke platforme obično uzimaju solidan procenat od ukupne prodaje za sebe, što znači da zarađujete manje po porudžbini nego što biste zaradili preko direktnih porudžbina.
 • Što veći broj marketplace platformi koristite, to su Vaši procesi kompleksniji.

Mada ne možete mnogo uticati na prva dva izazova, zapravo možete znatno pojednostaviti Vaše procese koristeći Bitebell. To je naš sveobuhvatni sistem koji Vam omogućava da automatski sinhronizujete sve porudžbine sa nezavisnih platformi sa Vašim POS sistemom, upravljate jelovnikom na jednom mestu, i prikupljate bitne informacije o učinku Vašeg restorana na svim popularnim marketplace platformama.

Sa Bitebell-om, možete da iskoristite sve benefite automatizacije i eliminišete ručno unošenje porudžbina, čime ćete uštedeti vreme i sebi i svojim zaposlenima. Ovakav pristup Vam omogućava da Vaš restoran bude efikasniji bez obzira na to koliko platformi koristite.

Prednosti i Izazovi Direktnog Poručivanja

Prednosti:

Korišćenje Vašeg direktnog sistema za poručivanje će uvek predstavljati bitnu opciju za Vas i Vaše kupce, bez obzira na broj marketplace platformi koje postanu dostupne. Iako kupci sve više koriste ove platforme jer su veoma zgodne, isto tako žele mogućnost da poruče direktno od Vas putem telefona, direktne poruke, ili čak putem aplikacije Vašeg brenda.

Direktne porudžbine i onlajn plasiranje dostave Vašeg restorana su usko povezane sa osiguravanjem zadovoljstva kupca, Vama ovaj pristup donosi dodatne prednosti koje ne možete dobiti sa onlajn marketplace platformama, kao što su:

 • Mogućnost veće zarade po svakoj porudžbini. Mada je važno da izgradite prisustvo na popularnim marketplace platformama, one svakako uzimaju procenat svake porudžbine, što znači da sa direktnim porudžbinama možete zaraditi više.
 • Stičete veću kontrolu nad cenama i promocijama, što Vam daje veću fleksibilnost da pružite kupcima ono što im je potrebno.
 • Imate mogućnost da prikupljate podatke kupaca i da koristite ta saznanja kako biste poboljšali marketing i sve ostale procese unutar restorana.
 • Kad smo kod marketinga, imate mogućnost da preusmerite sve vaše marketinške resurse ka razvoju brenda i njegovih onlajn kanala.

Kafeterija Bitebell aplikacija

Probajte Hibridni Model

Ono sto je ovde bitno napomenuti je da postoji i neka vrsta hibridnog modela koji Vam može poslužiti. Naime, hibridni model Vam omogućava da imate prisustvo na marketplace platformi, ali ne morate da radite dostavu sami, a ni preko platforme. Možete se odlučiti da prepustite dostavu eksternom partneru, tj. dostavljačkoj firmi.

Ovo bi značilo da su provizije koje marketplace platforme uzimaju manje, što bi Vam čak i omogućilo da lakše pokrijete troškove dostave, pa čak i da podelite te troškove sa Vašim mušterijama.

Izazovi koje treba prevazići:

Kao i sa onlajn marketplace platformama, direktno poručivanje ima svoje izazove, ali pozitivna strana tih izazova je što imate mogućnost da ih prevaziđete jer ste Vi za “kormilom” Vašeg restorana.

Ključni izazovi su:

 • Treba da izgradite sopstveni kanal za poručivanje kao i onlajn prisustvo sa resursima koje imate, dok onlajn marketplace platforme to olakšavaju svojim internim resursima.
 • Potpuno odsustvo infrastrukture. Na Vama je da izgradite dostavljačku infrastrukturu Vašeg restorana i organizujete korisnične podatke unutar sistema kojim možete upravljati.
 • Najveći izazov od svih je pridobijanje kupaca. Onlajn marketplace platforme kao Glovo ili Wolt ne samo da imaju dovoljno velike baze kupaca, već neprestano dobijaju nove kupce kroz reklame, preporuke, recenzije, word-of-mouth, kao i putem drugih taktika. To znači da će marketplace platforme uvek dovoditi više kupaca u Vaš restoran, ali i da morate uložiti u pridobijanje kupaca samostalno kroz Vaš interni sistem dostave kako biste iskoristili oba kanala.

Ovo je još jedan sjajan način da iskoristite Bitebell da izgradite održivu infrastrukturu i direktan sistem poručivanja kroz automatizaciju, vredne korisničke podatke, i mnoge druge funkcije. Bitebell ujedno dozvoljava da upravljate svojom onlajn reputacijom kroz intuitivni sistem tiketiranja , kao i kroz centralizovan sistem gde možete nadgledati i odgovarati na sve recenzije kupaca, bez obzira na to gde su objavljene.

Ipak, glavna prednost Bitebell-a je u tome što pruža mogućnost da Vaš restoran ima svoj onlajn „izlog“ za direktne porudžbine. Kada direktne porudžbine prođu, ovaj alat automatski dodeljuje porudžbinu najbližem kuriru, što znači da ne morate da imate interne dostavljače. Ovo pojednostavljuje proces dostave i dugoročno smanjuje troškove vezane za zapošljavanje.

Pospešite Uspeh Koristeći Oba Pristupa

U kompetitivnoj restoranskoj industriji, možete da razvijate brend i postignete dugoročni uspeh samo ako prihvatite sva korisna rešenja koja su Vam na raspolaganju. To znači da treba da iskoristite i sistem direktnog poručivanja, kao i raznovrsne marketplace platforme, jer se međusobno dopunjuju i dozvoljavaju Vam da izgradite stabilan i unosan biznis model.

Ključ uspeha je u tome da brzo izgradite prisustvo na svim bitnim kanalima i da primenite omni-channel strategiju za vođenje Vašeg restorana, tako da nemojte oklevati da uložite vreme i trud u ove strategije za razvoj Vašeg brenda.